Конституционният съд единодушно: Румен Радев е нарушил конституцията с назначаването на Кирил Петков, указът му е противоконституционен

Решението e прието с 11 гласа

Конституционен съд
Конституционен съд Източник: Zonanews

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

 

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от КС.

 

Очакваното единодушно решение на конституционните магистрати доказва, че Румен Радев е нарушил конституцията, назначавайки Кирил Петков за служебен министър, докато последният е бил с двойно гражданство - българско и канадско.

 

За да стане министър, Кирил Петков е подписал декларация , че няма друго гражданство. Правосъдното министерство е установило , че Кирил Петков е с двойно гражданство, още докато беше министър, стана ясно от доказателствата по делото. Президентът е можел да установи предварително, че Кирил Петков е с двойно гражданство, посочва в становището си по делото проф. Пламен Киров.

 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени