Конституционният съд поряза опитите на Крум Зарков да ограничи правомощия на прокуратурата

В края на септември Крум Зарков попита допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива

Конституционен съд
Конституционен съд Източник: Zonanews

Конституционният съд отхвърли искане на служебния кабинет и на служебния министър на правосъдието Крум Зарков (известен като самообявил се за ДС "мъчител на дядовци") да обяви за частично противоконституционни разпоредби от Закона за съдебната власт, свързани с правомощия на прокуратурата по реда на "надзора за законност". ешението на съда е прието единодушно с 10 гласа като съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са подписали със становище.

 

В профила си в Twitter главният прокурар коментира решението така:
"Върховенство на закона е спазване на Конституция,българско и европейско законодателство.Решението на КС доказва,че тезата за политическа целесъобразност,защитавана от министри като Крум Зарков и политици,ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности".

 

 

В края на септември Крум Зарков попита допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.

 

Тогава той обясни, че с искането за тълкуване ще бъде поискано и да се обявят за частично противоконституциони две разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които са уредени правомощията на прокурора.

 

Крум Зарков, БСП
Крум Зарков, БСП Източник: Zonanews



Зарков обясни, че в атакуваните разпоредби са уредени правомощия, присъщи на отменения общ надзор за законност, предвиден в конституцията от 1971 г., но не и в тази след демократичните промени от 1991 г.

 

В искането се заявяваше, че прокуратурата има правомощие да упражнява надзор само върху законосъобразното провеждане на разследването, върху изпълнението на наказанията и на други принудителни мерки, както и да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове, но не и на незаконосъобразни действия.

 

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ



Главният прокурор Иван Гешев от своя страна определи като изключително опасна възможността съдът да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за съдебната власт (ЗСВ), които дават правомощия на прокуратурата да възлага на държавните органи проверки и ревизии при данни за незаконни действия, както и да прилага мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено закононарушение. Той изрази убеденост, че Конституционният съд няма да отмени текстовете, защото "темата била отдавна изяснена".

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени