КПКОНПИ проверява ексминистъра Борислав Сандов, дал 1,2 млн. лв. за броене на птици

Въпреки краткия му мандат като министър, това е поне третата проверка спрямо Борислав Сандов, която е стартирала през последните месец

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Бившият министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков – Борислав Сандов, е обект на проверка от Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), съобщава "Труд" като се позовава на източници от екоминистерството.

 

В началото на годината от МОСВ са изискани документи, свързани с възложено от Сандов задание за преброяване на птици. От години партията на Сандов – "Зелено движение", и свитата от неправителствени екоорганизации около нея, калкулират значителни по обем финансови приходи от подобни дейности, контролът върху изпълнението на които на практика е невъзможен.

 

Антикорупционната комисия проверява Сандов за 1,2 млн. лв., които е трябвало да се платят на Националния природонаучен музей за поредното преброяване на пернати миналото лято. Подозренията са, че парите е трябвало да стигнат до лица, които може да са свързани с бившия екоминистър и съпредседател на партия "Зелено движение", част от коалиция "Демократична България".

 

Сандов е възложил преброяването през май 2022 г., като усвояването на средствата е трябвало да приключи до септември. Това означава, че МОСВ е трябвало да плаща по 250 000-300 000 лв. на месец. Проверката на КПКОНПИ трябва да установи и дали с възложеното от Борислав Сандов задание, не дублира друг, финансиран от държавата проект за броене на диви птици.

 

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Въпреки краткия му мандат като министър, това е поне третата проверка спрямо Борислав Сандов, която е стартирала през последните месеци. Предходните две също са за изясняване на сигнали за нередности допуснати от Сандов, който не успя да стане депутат в настоящия парламент.

 

През декември стана ясно, че Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) проверява Сандов заради сключен от него договор с неправителствена организация, която е трябвало да охранява защитени територии. Оказва се, че НПО-то, което получава поръчката от МОСВ, е създадено само месец по-рано.

 

АДФИ проверява Борислав Сандов и заради девет договора, които МОСВ е сключило с различни структури на Българската академия на науките (БАН) на обща стойност 4,7 млн. лв., но без да е провеждало обществени поръчки. Един от тези договори е и този за броенето на птици.

 

От Софийската градска прокуратура оставиха без коментар въпроса – дали и кога проверките срещу Сандов ще прераснат в досъдебни производства.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени