Лаура Кьовеши: Нямам информация за натиск от българското МВР и премиера върху делегираните европейски прокурори

Моята роля е да имам контакт с всички власти, каза Кьовеши на съвместен брифинг с  Кирил Петков

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: Скрийншот видео кадър

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се среща с българския премиер заради атаките срещу прокуратурата. Според правителствената пресслужба тя е на посещение в България по покана именно на Петков и ще се обсъжда преструктурирането на КПКОНПИ, обезглавена под натиска на сегашното управление, заради което председателят й Сотир Цацаров подаде оставка.

 

Не коментирам вътрешни въпроси, но коментирам всичко, свързано с европейската прокуратура. Ще имам среща с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, утре следобед ще имам среща с главния прокурор. Моята роля е да имам контакт с всички власти, каза Кьовеши на съвместен брифинг с  Кирил Петков.

 

Лаура Кьовеши и Кирил Петков
Лаура Кьовеши и Кирил Петков Източник: Скрийншот видео кадър

Журналистката Ива Николова от ПИК зададе въпрос на европейския главен прокурор дали е запозната с "енергичния натиск срещу делегираните европейски прокурори от страна на МВР, премиера и Лена Бориславова, които настояват да се изровят на всяка цена документи, за да се намерят основания за атака срещу бившия премиер Борисов, главния прокурор Гешев и натиск срещу Цацаровда напусне поста си", Кьовеши отговори следното:

"Делегираните прокурори са независими, не съм получила никакви сигнали и информация, че някой се опитва да влияе на независимите европейски прокурори. Имам пълно доверие на тези прокурори, те са професионалсти и с времето ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено". 

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени