Лаура Кьовеши: Ще обявя публично всеки опит за натиск върху европейски прокурор (НА ЖИВО)

Не съм на посещение в България - аз съм си вкъщи, каза тя

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: Pinterest

"Европейската прокуратура не е чуждестранна институция - тя служи на европейските граждани". Това послание отправи към българските граждани европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. "Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие", допълни Кьовеши.

 

Лаура Кьовеши коментира още, че независимостта на делегираните прокурори е гарантирана от регламента за работа на службата, но все пак предупреди:

"Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако политик се обади на европейски делегиран прокурор, за да му казва какво да прави или не, аз лично ще направя това публично достояние".

 

"Ще разследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Тази палитра от престъпни действия и злоупотреби не се докладва в пълна степен. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища", обясни в началото Кьовеши. 

 

"Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван", призова тя и обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

 

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти, каза Кьовеши.

 

По думите й, още със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. "Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване".

 

Тя съобщи, че следващата седмица ще бъде открита нова процедура за избор на български прокурори в Европейската прокуратура. Това е било договорено по време на срещите й с прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор Иван Гешев. Всички предложения се оценяват по вътрешни критерии на Европейската прокуратура. "Надявам се съвсем скоро да имаме ново предложение от България за тези (шест свободни, бел.ред.) позиции", каза Лаура Кьовеши.

 

"Не съм на посещение в България - аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук", каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС в качеството си на европейски главен прокурор.

 

Тя все пак обясни, че е избрала да посети България заради факта, че страната ни все още не е с изцяло запълнен състав от делегирани прокурори в институцията. Обясни, че те трябва да са напълно независими и да имат опит в разследването на финансови престъпения, корупция и финансови измами с ДДС. 

 

 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени