Лаура Кьовеши: Споделяме едни и същи приоритети. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване

Тя обяви, че институцията е получила от нашата страна рекорден брой жалби

Кирил Петков и Лаура Кьовеши
Кирил Петков и Лаура Кьовеши Източник: МС

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, информира пресцентърът на правителството. След разговора им беше заявено, че Министерският съвет ще стане контактна точка за диалог с Европейската прокуратура.

 

Създаването на такава структура към българското правителство беше оценено високо от Лаура Кьовеши. Тя го определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, а такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение". Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята обвинител номер едно на Евросъюза.

 

Кьовеши подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Обяви, че институцията е получила от нашата страна рекорден брой жалби. В момента текат разследвания по 120 сигнала.

 

Те засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след ковид. "Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас", заяви още Кьовеши.

Кирил Петков и Лаура Кьовеши
Кирил Петков и Лаура Кьовеши Източник: МС



 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени