Магистрати и прокурори на протест срещу закриването на специализираните съд и прокуратура

На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев

Протест на магистрати и прокурори
Протест на магистрати и прокурори Източник: ПИК

Прокурори, съдии, следователи и служители излизат на мащабни протести в цялата страна във връзка с одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание от "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и БСП промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие. Протестът започна с масово мълчаливо присъствие.

 

На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев. "Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите. Пожелавам на всички българи светли празници", каза Гешев.

 

"Тук сме, защото с лобистко законодателство се опитват да се осуетят разследванията срещу тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това", попита говорителят Сийка Милева. Тя каза, че ще бъдат сезирани европейските институции. Защо този законопроект се случва точно сега, попитаха магистратите, като припомни преди две години специалният мониторинг. Тук сме, защото сме с убеждението, че гражданските права са в опасност, заявиха те.

 

"Защо този законопроект се случва точно сега", попитаха ръководителят на Специализирана прокуратяра Валентина Маджарова, като припомни преди две години специалният мониторинг. "Тук сме, защото сме с убеждението, че гражданските права са в опасност. Изземват се компетенции и функции, така се посяга на разделението на властите. Така няма да има ефективно правосъдие. Никога не сме твърдели, че борбата с корупцията по високите етажи на властта е лесна. Това са реални факти и обстоятелства. Магистратите се чувстваме застрашени като функционален имунитет, казаха протестиращите. Още преди година предупредихме по време на протестите, че ще се посегне на закона", каза още Маджарова.

 

И добави, че така хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието. "Защо не се вижда огромният труд зад всички дела, а се виждат само неуспехите. Нали се търсят ограбените пари по законен механизъм. Вижте размера и количеството на запорираното имущество", попита Валентина Маджарова.

Още от "Закон и ред"

Захарова: България не е молила Русия да помогне за разследването на експлозиите в оръжейните заводи

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейни заводи в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени