Милиционерите на Рашков плашат прокурори със затвор

ГДБОП обвиниха прокуратурата в "инсцениране на напрежение" и бавене на разследване

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: БНТ

"Демонстрирайте бързина и за значими за обществото разследвания", обявиха МВР на извънреден брифинг в отговор на намерението на прокуратурата да сезира европейски институции за оказан натиск. Днес от държавното обвинение разказаха за странно стечение на разпита на арестувания по подозрение за откраднати 53 млн. лв. през кухи фирми от АМ "Хемус". Според наблюдаващите прокурори всички е приключило с викове и обиди от шефа на ГДБОП.

 

"По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Водените разговори в мое присъствие бяха след като адвокатът и обвиняемият си бяха тръгнали", опита се да представи своята версия за случилото се директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

 

"Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме", заявиха МВР, които директно заплашиха прокурори със затвор. "Обмисляме дали няма основание за образуване на преписка в полицията по чл. 288 (от НК), където ясно се казва, че орган на властта, който осуети преследване, се наказва със затвор", заканиха се милиционерите на Бойко Рашков.

 

"Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. За да си вършим работата, ставаме и лични шофьори на прокурорите, защото някои не знаят къде се намира ГДБОП", заяви от своя страна началникът на сектора за разследване на икономически престъпления в ГДБОП Александър Анастасов.

 

"Вие направете сметка кой осуетява разследването и дали по този начин не се инсценира напрежение между институциите. В момента се разпитват двама служители на ГДБОП", заявиха на брифинга.

 

По-рано днес прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус". Това се случи по време на брифинг пред медиите. Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на единствения обвиняем по казуса в по-лека.

 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че не знае за упражняван натиск от страна на служители на ГДБОП.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени