Министър Стоянов обвини БСП в "умишлено заблуждаване на обществото и дезинформация"

От пресцентъра на МВР разпространиха официална позиция

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: Скрийншот видео кадър

От пресцентъра на МВР разпространиха официална позиция от страна на министър Калин Стоянов по повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси.

Публикуваме позицията на министър Стоянов без редакторска намеса:

"Позиция на министъра на вътрешните работи

По повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси съм длъжен да уточня следното:

Нинова размаха документ и заяви: Европа ни изпраща убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан

На първо място - некоректното боравене с понятия с цел умишлено заблуждаване на обществото е дезинформация, срещу която всички заедно следва да се борим.

Днес на проведения парламентарен контрол ясно заявих, че с полета на 08.02.2024 г., съгласно Спогодбата между правителството на България и правителството на Германия за обратно приемане и транзитиране на лица (спогодба за реадмисия), са пристигнали 18 граждани на Сирия и шестима граждани на Република България.

Сирийските граждани са с предоставена международна закрила в Република България в годините назад, даваща им право да пребивават на територията на страната. Те имат издадени български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница, с които могат да напускат и да влизат в страната. Именно на това основание сирийците попадат в приложното поле на Спогодбата за реадмисия, а не на Регламент Дъблин, и в изпълнение на нея са приети в България.

Шестимата българи (по рождение български граждани) са извършили престъпление на територията на Германия, за което са изтърпели наложената им там присъда и след получено официално уведомление съгласно чл. 3, ал. 4 от Спогодбата, включително и за това, че са криминално проявени, са върнати в България.

Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия обхваща връщане както на собствени (български), така и на граждани на трети страни, които имат даден вид легално пребиваване в Република България.

Като държава членка на ЕС България ще продължи да изпълнява всички сключени международни актове, включително Регламента Дъблин и реадмисионните спогодби.

За пореден път апелирам за отговорно отношение и въздържане от неразумна игра със страховете на хората".

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени