Министрите Йорданова и Божанов се самоопровергават! Тя твърди, че теч на лични данни от БУЛСТАТ не е имало, той - подготвяме законодателни промени, за да не се допуска повече подобен теч

Течът на лични данни - волен или неволен, засегна над 300 000 души със свободни професии

Министрите Надежда Йорданова и Божидар Божанов
Министрите Надежда Йорданова и Божидар Божанов Източник: NOVA

Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на пресконференция в Министерството на правосъдието. В момента в регистъра могат да се видят адресите на самоосигуряващите се лица. По-рано днес бе съобщено, че в БУЛСТАТ регистъра са изтекли личните данни на над 300 000 българи.

 

Министър Божидар Божанов заяви на пресконференцията, че се подготвят законодателни промени, за да не се допуска повече подобен теч на информация. С това свое заявление на практика той призна, че подобен теч е имало, с което опроверга възторжената министърка на правосъдието, която прави гаф след гаф.

 

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за Регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

 

Течът на лични данни - волен или неволен, засегна над 300 000 души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. "фрийланс".

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени