Може ли правосъдният министър да иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев

Тъй като делото е сложно, във вторник 11-те конституционни съдии обсъдиха казуса

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: 24 часа/Йордан Симеонов

Може ли правосъдният министър да иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това ще стане ясно точно след 20 дни - на 8 февруари. Тогава Конституционният съд (КС) ще даде отговор на въпроса, отправен от проф. Янаки Стоилов дали министърът на правосъдието има право да иска откриване на процедура за отстраняването на тримата големи в съдебната система.

 

Тъй като делото е сложно, във вторник 11-те конституционни съдии обсъдиха казуса. След заседанието от съда съобщиха, че решение ще има на 8 февруари. Докладчик е Филип Димитров. Повод за въпроса стана отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) в края на юли миналата година да допусне за разглеждане искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от проф. Стоилов.

 

Тогава той беше служебен министър на правосъдието. От средата на ноември е конституционен съдия и вероятно няма да участва в гласуването. По делото са постъпили становища от президента, главния прокурор, Общото събрание на ВКС, Съюза на юристите, камарата на следователите, асоциацията на прокурорите и други организации.

 

Пленумът на ВСС може да констатира основанията за предсрочното освобождаване и да направи предложения. Върховните съдии са на мение, че "не съществува принципна разлика в статута на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор с този на останалите редови магистрати". Затова министърът можел да сезира Пленума на ВСС с предложение за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи.

 

"Дали членовете на ВСС ще споделят доводите на министъра и дали ще установят сочените в предложението му основания, е въпрос от изключителна компетентност на съвета като единствен орган на съдебната власт, овластен да осъществява кадрова политика", казват върховните магистрати. Според Съюза на юристите процедурата по освобождаване е огледална на тази по назначаването им.

 

Затова министърът можел да инициира както процедурата за техния избор, така и тази за освобождаването им. Асоциацията на следователите защитава становището, че след като законодателят изрично не е предоставил правомощия на министъра по отношение освобождаване на тримата големи, всяко тълкуване по аналогия не е допустимо и е неприложимо.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени