МВР разобличи поредните лъжи на Нинова за "върнати бежанци престъпници": Те са българи и са с изтърпени присъди

Нинова твърдеше, че България се съгласила да приеме от Европа криминално проявени лица в "сделката" за Шенген, както и че още държави се присъединявали "към връщането на престъпници" у нас.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БТА

 Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че шестимата граждани, върнати от Германия в България, са с изтърпени наказания за лишаване от свобода и са с български произход, а не са чуждестранни "престъпници", какъвто фейк разпространи по-рано в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Николай Денков, Мария Габриел, Калин Стоянов
Николай Денков, Мария Габриел, Калин Стоянов Източник: Пресцентър на МС

В пленарна зала на 1 март, по време на парламентарния контрол, Нинова изнесе съобщение от Баварската държавна служба (Германия) за репатриране на престъпници. Тя твърдеше, че България се съгласила да приеме от Европа криминално проявени лица в "сделката" за Шенген, както и че още държави се присъединявали "към връщането на престъпници" у нас.

 

Мария Габриел и Николай Денков в НС
Мария Габриел и Николай Денков в НС Източник: Zonanews

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел увериха, че това не е вярно, но не изнесоха конкретни данни. По-късно Калин Стоянов съобщи, че на 8 февруари в България са пристигнали 18 граждани на Сирия и 6 граждани на България - общо 24 лица.

 

"Шест граждани от тях са с изтърпени наказания лишаване от свобода, българи са и след изтърпяване на наказанията са върнати в България", каза той и посочи, че присъдите им са били в Германия. Останалите 18 граждани от Сирия без закононарушения се връщат според клаузите на Дъблинското споразумение.

 

На 8 февруари 2024 г. малък чартър, организиран от Баварската държавна служба за убежище и репатриране (LfAR) и придружен от Федералната полиция, излита от летище Мюнхен за София, България, с 23 души, които трябва да напуснат страната, пише в официалното съобщение на службата в Германия.

 

"Сред репатрираните са шест души, които са били законно осъдени, наред с другото, за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, грабеж при утежняващи обстоятелства и пране на пари. За Държавната служба за убежище и репатриране беше и е важно винаги да дава приоритет на връщането на престъпници, които са задължени да напуснат страната", подчертава Аксел Щрьолейн, председател на LfAR.

 

"LfAR изрично благодари на всички участващи органи и власти за успешното и безпроблемно сътрудничество", завършва съобщението от 8 февруари.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени