МВР: Съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса е назначена в ГДБОП със заповед от Бойко Рашков

Държавна тайна е дали убитият Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, посочват от министерството

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Zonanews

Гергана Грънчарова, съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса, е била назначена в ГДБОП със заповед на от 19 май 2021 година, подписана от Бойко Рашков. Той беше назначен за служебен министър на вътрешните работи на 12 май.

 

 

Заповедта за назначаването беше изпратена до медиите от МВР. От нея става ясно, че съпругата на Божанов е назначена като стажант след спечелен конкурс за изпълнителски длъжности "младши разследващ полицай – старши разследващ полицай" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на основание чл. 157 и чл. 158, т.3 от Закона за МВР, Наредбата за назначаване на държавна служба , както и на основание Докладна записка УРИ 1266р-11868/11.05.2021 г.

 

"Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и  5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация", допълват от МВР.

 

Бойко Рашков е назначил съпругата на Нотариуса в ГДБОП
Бойко Рашков е назначил съпругата на Нотариуса в ГДБОП Източник: МВР

"Дали едно лице е или не е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява държавна тайна по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР", се допълва в съобщението.

 

"Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори", обясняват от министерството.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени