МВР след разследването на "Скай нюз": Наши полицаи са били на пост, но не са стреляли

Според казаното от силовото ведомство 65 души са се опитали да преминат нелегално границата през въпросната вечер, а освен това е имало агресивно поведение и са хвърляли камъни по колата им

Министерство на вътрешните работи (МВР)
Министерство на вътрешните работи (МВР) Източник: Zonanews
Български полицаи са били на пост на българо-турската граница във вечерта на 3 октомври, но не са произвели изстрели. Това се посочва в позиция на Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз”, след разследване на медията и още няколко западни издания, според което родни граничари са ранили млад сириец. 
 

Кадрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат. Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз", се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

 

Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произведени изстрели, отбелязват от министерството, цитирани от Българската национална телевизия. 

 

Според казаното от силовото ведомство 65 души са се опитали да преминат нелегално границата през въпросната вечер, а освен това е имало агресивно поведение и са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е и граничар. Според МВР тази агресия не е изолиран случай. 

 

Разследването на СкайНюз идва на фона на засилен мигрантски натиск и след като на българо-турската граница бе убит български граничар. Освен това идва и след острата позиция на Нидерландия, която заяви, че България не е готова за Шенген. Очаква се това решение да бъде потвърдено на срещата на върха след няколко дни. Българската страна обаче реагира остро - вчера премиерът Гълъб Донев се срещна с трима министри от служебното правителство, след която посочи, че България е изпълнила всички критерии, а позицията на Нидерландия навява съмнения за двойни стандарти. За пълна готовност страната ни да влезе в шенгенското пространство заговори и представител на Европейската комисия.

Още от "Закон и ред"

Главният прокурор Иван Гешев обсъди борбата с антисемитизма с представители на четири от водещите еврейски организации в

Иван Гешев запозна представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата: Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа

Нарушават се базисни европейски ценности като върховенството на правото и разделението на властите, което е сериозен повод за притеснение за спазването на основни демократични принципи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени