МВР тренира реакция на външния авариен план на АЕЦ "Козлодуй"

Учението се провежда на всеки 5 години по различни теми

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни се провежда национално пълномащабно учение "Защита 2024", в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй". За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа. При изпълнение на конкретни учебни задачи е възможно придвижване на специализирана техника и оборудване. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

 

Заместник-министър Тони Тодоров взе участие в заседанието на Националния оперативен щаб, сформиран в рамките на пълномащабното учение "Защита 2024". Той подчерта, че учението се провежда на всеки 5 години по различни теми. Целта е да се извърши реална проверка на готовността на всички институции в държавата по отношение на решаване на казуси при възникване на бедствени ситуации.

 

"Защита 2024" е разписано от министър-председателя, на основание на което е сформиран национален щаб с водеща роля на Министерството на вътрешните работи, поясни заместник-министърът. Участниците в националния щаб, който започна работа, се дискутират и отработват различни казуси, възникващи в хода на учението.

 

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов даде подробности около разработения сценарий на провеждащото се учение. По думите му основната задача е да бъде тестван начинът на работа на външния авариен план на АЕЦ Козлодуй, който е част от Националния план за защита при бедствия.

 

Сценарият на учебната ситуация, стартирала в 9 часа тази сутрин, се основава на непрекъснато нарастваща оперативна обстановка, при която екипите на Единната спасителна система са изправени пред различни по вид и динамика предизвикателства, информира директорът на ГДПБЗН. Започва с подаден сигнал за възникнал пожар в открита разпределителна уредба и незабавно насочване на екипи на пожарната за потушаване на огъня.

 

Междувременно става ясно, че инцидентът е предизвикан от злонамерени действия на група лица, за установяването и неутрализирането на които са предприети оперативни действия от полицейските служители. Сценарият се задълбочава, след като вследствие на възникналия пожар е нарушено охлаждането на централата, което налага бързи мерки за дислоциране на хидромоторни помпи.

 

Главен комисар Джартов посочи, че в утрешния ден предстои изграждането на контролни пропускателни пунктове, на които ще се извърши учебна деконтаминация, ще бъде изолиран и магазин, за да се илюстрира начинът, по който се защитава от изпускане на евентуално радиоактивни отпадъци. Периодичното провеждане на тези тренировки дава възможност да се проследи в реално време взимането на управленски решения за защита на населението при възникване на редица ситуации, както и прилагането им на терен.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени