На първа инстанция съдът осъди Антон Кутев да плати 50 хил. лв. на Николай Нанков

СГС е приел, че с изказването в Народното събрание Кутев е засегнал авторитета на бившия министър в качеството му на политик с "безупречен обществен имидж"

Антон Кутев
Антон Кутев Източник: Прессекретариат на Президента на България

Софийският градски съд реши, че говорителят на служебното правителство Антон Кутев трябва да заплати 50 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков. Съдия Даниела Христова от СГС отсъди още, че Кутев трябва да изплати съдебните разноски по делото на стойност 8644 лева.

 

Делото беше заведено от Нанков заради обвиненията на Кутев от 2021 г., когато в кулоарите на парламента той каза, че бившият министър (2017-2018 г.) подписвал договори за повече от 1 милиард лева, които не са обезпечени със Закона за държавния бюджет. Това, според Антон Кутев, който беше говорител и на предишния служебен кабинет, е "нещо, което следва да стигне до прокуратурата, защото представлява форма на измама".

 

След това Нанков подаде молба пред съда, че е станал обект на "публично злепоставяне вследствие на изнесена невярна информация, на клевети и на обиди", изречени от Кутев пред "редица медии". Тогава говорителят на служебния кабинет дори заяви, че протестите на строителите за неизплатени средства от текущи ремонти трябва да се пренасочат от дома на Бойко Борисов към този на Нанков.

 

Николай Нанков
Николай Нанков Източник: Zonanews

СГС е приел, че с изказването в Народното събрание Кутев е засегнал авторитета на бившия министър в качеството му на политик с "безупречен обществен имидж", като нeocнoвaтeлнo e пocтaвил пoд cъмнeниe eĸcпepтния aвтopитeт нa Haнĸoв като лицe c oпит и oбpaзoвaниe и тaĸa мy e  пpичинил тeжĸи пcиxoлoгичecĸи и здpaвocлoвни пpeживявaния. Общо бившият министър претърпял вреди в три сфери – политическа, професионална и лична.

 

Според съда претенцията на Нанков е доказана и трябва да бъде уважена. Показанията на свидетелите на Антон Кутев се считат за недостоверни. "Такова поведение (на Антон Кутев, бел. ред.) представлява израз на анархистични намерения, които съдът не само че не толерира, а и възприема като политически примитивизъм", се казва още в решението.

 

Бившият министър от ГЕРБ отрича да е пoдпиcaл дoгoвopи зa тeĸyщи peмoнти и дa e мамил изпълнитeли пo пpoeĸти c нaциoнaлнo знaчeниe. Tой твъpди, чe нe e нapyшaвaл Зaĸoнa зa дъpжaвния бюджeт и нe e пoдпиcвaл финaнcoвo нeoбeзпeчeни дoгoвopи. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени