Над половин милиард лева от глоби за превишена скорост в периода 2011-2024 г.

МВР купува коли от Фонда за безопасност на движението по пътищата

Пътна полиция
Пътна полиция Източник: Zonanews

Фондът за безопасност на движението по пътищата е събрал над 591 милиона лева от глоби за превишена скорост в периода от създаването си през 2011 година до октомври 2024 година. Това показва проверка на Института за пътна безопасност (ИПБ).

 

Рязко увеличение на разходите през последните две години
За целия период на съществуване на фонда са изразходени приблизително 122 милиона лева. Забележително е, че само през 2023-2024 година са похарчени над 60 милиона лева, което представлява половината от всички изразходени средства за 14-годишния период.

 

Около 30 милиона лева са вложени в закупуването на моторни превозни средства. Институтът за пътна безопасност установява, че нито един от придобитите автомобили няма застраховка "Автокаско". Според данните на ИПБ, по-голямата част от закупените превозни средства не се използват по предназначение - за контрол на движението по пътищата.

 

Значителни налични средства
Проверката разкрива следните факти:

  • В сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата има налични повече от 465 милиона лева;
  • Най-големите разходи са направени през последните две години;
  • Средствата не се използват според първоначалното предназначение на фонда;
  • Наличните средства се пренасочват неправомерно за попълване на бюджета.


Искане за промяна
Институтът за пътна безопасност отправя искане към Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите да прекратят практиката за използване на средствата от фонда за други цели. Министерството на финансите, което съгласно член 157, алинея 5 от Закона за публичните финанси управлява излишъците от фонда в "единната сметка", е основен адресат на това искане.

 

"Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен!", заявяват категорично от Института за пътна безопасност.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени