Напънала се европрокуратурата и родила "мишка" - първото й дело в България завърши с условна присъда

Тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: EPA

Бившият служител на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият осъден по дело на Европейската прокуратура в България. В края на юли и дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за поискан и получен подкуп от 5000 лева. Присъдата на състава с председател Станимир Миров става ясна едва сега, тъй като до днес не беше публикувана. Тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

 

Делото срещу бившия служител на ДФЗ приключи само за 6 месеца, след като беше внесено в спецсъда в края на януари. 37-годишният бивш експерт във фонда беше арестуван през есента на миналата година, след като беше задържан на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева. Разследването установи, че експертът е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд "Земеделие". Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали.

 

В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии. Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с бизнесмена. След като платил, той получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

 

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева. Съдът обаче го призна за виновен единствено за поисканите 5000 лева, които е приел при задържането му през септември.

Източник: Lex.bg

Още от "Закон и ред"

Иван Гешев иска от ЦИК имунитета на кандидат-депутат от "Атака" с прякор "Лъва", шофирал дрогиран и с чужд номер

Наблюдаващият прокурор от СГП е оценил събраните в хода на разследването доказателства като достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Веселин Георгиев

Прочетете повече прочетете повече

Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел "Убийства" в Дирекция на полицията: Бойко Рашков помогна за провала на делото "Луканов"

"При разследването покрай Райко Петров, засичаме и Бойко Рашков... Райко Петров - човекът на "Орион" му беше като паж" - разказва топ полицаят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени