Напънала се "планината" Кьовеши и...измъдрила дело за 5000 лева подкуп

36-годишният главен експерт от ДФЗ беше задържан на бензиностанция с белязаните банкноти

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: Pinterest

Главен експерт от фонд "Земеделие", хванат с подкуп миналия септември, е първият подсъдим по дело на Европейската прокуратурата в България.  Днес в Специализирания наказателен съд се е провело първото заседание, съобщиха от екипа на Лаура Кьовеши.


36-годишният мъж беше задържан на бензиностанция с 5000 лева в белязани банкноти при съвместна операция на пловдивската прокуратура и МВР. Според държавното обвинение той е изнудвал земеделски производител от пловдивското село Строево, кандидатстващ по девет схеми за подпомагане от Държавен фонд "Земеделие".

 

Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 година, но след като не пристигнали в началото на 2021 -ва потърсил помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от Фонд "Земеделие". Двамата се срещнали и експертът обяснил, че знае защо закъсняват плащанията и че ако иска да си получи по-бързо субсидиите, трябва да му плати 5000 лева.

 

Изискването било да плати по толкова за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии. След като мъжът с инициали Т.Д. получил първите суми, земеделецът получил почти 600 000 лева по няколко схеми и мерки от програмата. Когато експертът отново поискал 5000 лева, земеделският производител подал сигнал и така се стигнало до ареста. Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура. 

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени