Национална следствена служба привика Живко Коцев на разпит

До момента Коцев не е коментирал познанството с Димитрови

Живко Коцев
Живко Коцев Източник: Пресцентър на МС

Бившият главсек на МВР Живко Коцев се е сдобил с призовка за явяване в Националната следствена служба (НСлС). Датата за разпит, определена от властите, е 19 април, петък. Вероятно в края на седмицата Коцев ще премине от свидетел в обвиняем.

 

"Труд news" припомня, че ченге номер едно в държавата бе освободен от върха на силовото министерство, след като името му бе замесено в скандал с бившата шефка на митниците Петя Банкова. Тя бе арестувана по подозрение за участие в престъпна група за контрабанда заедно с Стефан и Марин Димитрови - бизнесмени от Хасково. Прокуратурата твърди, че са контрабандисти от висок ранг.

 

Живко Коцев, пудел и контрабандистът Димитров
Живко Коцев, пудел и контрабандистът Димитров Източник: Афера.бг

Двамата, заедно Банкова и Никола Николов-Паскал, са обвинени в организирана престъпна група, но към момента няма данни къде се намира Паскал, който дълги години бил мозъкът на схемата. От държавното обвинение смятат, че именно Паскал свързвал висши държавни чиновници със своите хора - баща и син Димитрови.

 

В разгара на скандала изтекоха и снимки, от които ясно си личи, че Димитрови са имали близки отношения с Живко Коцев и ексминистъра на МВР и депутат от ППДБ Бойко Рашков. Кадрите бяха от СПА процедури, от сауна, лични празници и купони, дузина пачки с евро и малък пудел около тях. Вероятно това е само малка част от реалния снимков материал, който се предполага че е иззет от телефона на Стефан Димитров в ареста. Самият Рашков само веднъж коментира случая, обяснявайки снимките с бегло познанство.

 

"Не правя проверки кой идва в дома ми, на моите лични празници идват много хора. Стефан и Марин ги доведе вкъщи лично Живко Коцев, не предполагах, че са контрабандисти. Малкият, Стефан, застава до мен, защото има мания да се снима с известни лица и после да се фука пред приятелите си в София, може би има комплекс, че не е столичанин", коментира Рашков. 

 

При избухването на скандала в митниците и още преди да изтекат смущаващите кадри с негово участие, главният секретар Живко Коцев подаде оставка. После обаче я оттегли с обяснението, че му бил оказан натиск от висш прокурор. Бившият премиер Николай Денков твърди, че това е шефът на държавното обвинение Борислав Сарафов, с когото Коцев е имал среща в деня на ареста на Банкова. До момента Коцев не е коментирал познанството с Димитрови. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени