Нито едно дело, постъпило в специализираните съдилища "не е на трупчета", твърдят от съда

"Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава", се казва още в позицията на специализираните съдилища

Специализиран наказателен съд
Специализиран наказателен съд Източник: Lex.bg
Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено "на трупчета", както твърди началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова, и никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции. Това се посочва в позиция на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, изпратена до медиите.
 
Позицията е по повод изказване на Бориславова в предаването "Лице в лице" на бТВ от 18 януари, в което тя заявява, че "делата, които са започнали в спец съда ще бъдат довършени в най-кратки срокове" и "че делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на Специализирания съд, именно на тях ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо".
 
От специализираните съдилища заявяват, че всички дела, които постъпват в българските съдилища, в това число в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден. Този процес се отчита електронно в общата "Единна информационна система на съдилищата" в Република България, данните от която се отразяват незабавно във Висшия съдебен съвет, а всеки български гражданин може да се осведоми чрез нея за образуване на делото.
 
Обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища, издава несъобразяване с принципа на разделението на властите и непознаване на коментираната материя, особено що се касае до най-сложните и обемни дела, които са на производство и ходът им зависи от множество фактори, се посочва в позицията на специализираните съдилища.
 
"Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава. Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му, с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал", се отбелязва още в позицията.

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени