Няма престъпна група по "Барселонагейт", е изводът на прокуратурата

Отказът на Борисов от имунитет вече е в прокуратурата

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

По делото "Барселонагейт", по което се разследва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, няма данни за организирана престъпна група за пране на пари. А наблюдаващият прокурор Стефан Христов трябва да бъде сменен, защото за него има съмнения, че е предубеден.

 

Това са изводите на апелативния прокурор Людмил Коюмжиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като ревизия, наредена от и.д. главният прокурор Борислав Сарафов, установи нарушения в разследването - дълги периоди, в които по него не е работено, а после моменти на странна активност, съвпадащи с времето, когато като главен прокурор Иван Гешев се закани да измете политическия боклук и демонстративно скъса оставката си, пише "Сега".

 

Постановлението на прокурор Коюмджиев от 24 юли т.г. беше публикувано от bird.bg. Софийската апелативна прокуратура потвърди по-късно, че Христов е отведен и съобщи за още един отведен заради пропуски по дела прокурор - Иван Първанов.

 

В документа не е описано какви доказателства са събрани. Но пък категорично се заявява, че "в хода на разследването до този етап не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 321 от НК (организирана престъпна група, бел.ред.) от конкретно лице или лица, което/които да са участвали в организирана престъпна група - структурно трайно сдружение от повече от три лица с цел да се вършат съгласувано в страната и чужбина престъпления по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари, бел.ред.)".

 

В крайна сметка апелативният прокурор нарежда Христов да бъде отведен. Според Коюмджиев индивидуалната преценка на колегата му по делото е била такава, "че е довела до компрометиране на делото. Било е допуснато от негова страна да не се извършат в срок всички необходими и възможни действия по разследването и установяването на обективната истина".

 

На мястото на Христов градският прокурор Илиана Кирилова трябва да определи екип от прокурори, който да изготви план за провеждане на разследването. На новите наблюдаващи прокурори е указано да преценят дали трябва да бъде сменен следователят по делото и дали трябва да се разследва организирана престъпна група, се вижда още от постановлението.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сам се отказа от депутатския си имунитет, поискан от Гешев малко преди уволнението му. Отказът на Борисов вече е в Софийската градска прокуратура. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени