Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка

Акцията тече на адреси в София и в офиси на "Кристална вода” в Кърджали

Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка Източник: Капитал

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. Става дума за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. Акцията тече на адреси в София и в офиси на "Кристална вода” в Кърджали. По предварителна информация се претърсват и адреси, свързани с бившия директор на ББР Стоян Мавродиев. Преди дни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва отпуснат заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 148, 5 млн. лв. на фирмата на Румен Гайтански-Вълка през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха от комисията.

 

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата, казват още от комисията. От институцията посочиха, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем.

 

Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР. Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на фирмата кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г. В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

 

Припомняме, че в края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община. Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени