Общото събрание на прокурорите избра 3 от 4-те членове на ВСС от колегията на обвинението

Това са Красимира Филипова, Владимир Николов и Добринка Калчева

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Красимира Филипова, Владимир Николов и Добринка Калчева бяха избрани за членове на ВСС от състава на прокурорската колегия, съобщи пресцентърът на съвета. Общото събрание за избор на член на ВСС продължава утре.

 

Точно в 18:00 часа Зорница Таскова – прокурор във Върховна касационна прокуратура и председател на Избирателната комисия, съобщи, че са налице всички условия за приключване на гласуването и за започване на дейността на избирателните секции за отчитане на резултатите.

 

Общата избирателна активност на прокурорите беше 74,06 % при 1 139 гласували от 1 538 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1 073 прокурори от 1 408 заявили желание за дистанционно гласуване, при избирателна активност 76,21 %.

 

С хартиени бюлетини са гласували 66 прокурори, като избирателната активност е 50,77 %. На място в съдебната палата своя вот упражни Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

 

Съгласно Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите членовете на избирателна секция № 1 отвориха изборната кутия, на което присъстваха двама от кандидатите Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура и Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен и регистрираните като наблюдатели, адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт към Асоциация "Форум" и представители на Фондация "Български институт за правни инициативи" - Биляна Гяурова–Вегертседер – директор, и Теодор Славев.


След края на гласуването председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на прокурорите Зорница Таскова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният днес избор е редовен. Гласували са 1139 прокурори - повече от половината от 1538, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1134.

 

Недействителните бюлетини са пет, от които в системата за електронно дистанционно гласуване – три и 2 хартиени бюлетини. При обявяване на изборните резултати присъстваха кандидатите Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура, Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна и Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, както и регистрираните като наблюдатели - адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт към Асоциация "Форум", и представителите на Фондация "Български институт за правни инициативи" - Биляна Гяурова–Вегертседер – директор, и Теодор Славев.

 

Избирателната комисия обяви, че трима от кандидатите са избрани за членове на ВСС от квотата на прокурорите, тъй като са получили повече от половината от действителните гласове, както следва:

Красимира Филипова – заместник-главен прокурор при ВКП – 756 гласа

Владимир Николов – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен - 655 гласа

Добринка Калчева прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив – 602 гласа.

 

Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 4-ма членове от квотата на прокурорите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, изборът ще продължи утре, 10 юли 2022 г. с произвеждане на повторно гласуване от 08.00 ч. до 18.00 ч. в централното фоайе на Съдебната палата на бул. "Витоша" № 2. На втория тур прокурорите ще избират между останалите петима кандидати за членове на ВСС.

 

При повторното гласуване прокурорите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са ползвали днес.

Право на участие в избора имат всички 1538 прокурори, като 1 408 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

 

Администрацията на ВСС ще отпечата нови бюлетини с имената на 5-мата кандидати в процедурата за провеждане на повторно гласуване. Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция №1 и Избирателна секция №2 от проведения днес избор за членове на ВСС от квотата на прокурорите са публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС.

Още от "Закон и ред"

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис с директни обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

Гръцките бизнесмени обясниха, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени