Обвиниха трима за незаконна търговия с артефакти

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2020 година

Откритите предмети
Откритите предмети Източник: БНТ
В хода на действията по разследване, извършени на 02.11. 2021 г. от служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура на територията на областите Шумен, Варна, Видин и Враца, са намерени и иззети 1 782 предмета, значителни суми пари в лева и евро, 5 металотърсача, 4 сонди, компютри, флаш памети и други доказателства, съобщава БНТ.
 
Експертни справки на иззетите предмети сочат, че голяма част от тях носят белезите на културно-исторически ценности, други са копия. Назначена експертиза ще установява автентичността на всеки от тях.
 
Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2020 г. Обвиняемите придобивали част от предметите чрез незаконни археологически разкопки, други изкупували от иманяри в страната, както и от съседна държава. Едновременно с това предлагали от тях на потенциални купувачи, в т.ч. в затворена фейсбук група.
 
С постановления на наблюдаващ прокурор на тримата обвиняеми са взети мерки за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 10 000 лв. за всеки от тях.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени