Окончателно: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Алабин", където загинаха две жени

Така собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, и строителят Манчо Антонов са окончателно оправдани

Рухналата сграда на Алабин
Рухналата сграда на Алабин Източник: МВР

Няма виновни за рухналата преди 15 години сграда на ул. "Алабин". Това постанови с окончателно съдебно решение Върховният касационен съд (ВКС) по делото 15 години след трагедията като потвърди оправдателните присъди на първа и втора инстанция. Под отломките на рухналата града намериха смъртта си две млади жени. Така собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, и строителят Манчо Антонов са окончателно оправдани.

 

Сградата на ул. "Алабин" рухна около 18 ч. на 19 септември 2006 г., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета починаха на място. Разследването обаче се проточи и делото на първа инстанция започна 10 години след трагедията, след като многократно бе спирано от прокуратурата, а след това започваше отначало.

През ноември 2018 г. съдебен състав с председател Величка Маринкова определи, че няма виновни за рухването на сградата, а самата тя е била в аварийно състояние заради лошо проектиране и е можела да рухне всеки момент. Присъдата не беше окончателна и близките на двете жертви обжалваха. Втората инстанция - Софийския апелативен съд стигна до същото заключение - няма доказателства за вината на подсъдимите, и ги оправда. С днешното решение на ВКС сагата приключва. 

Още от "Закон и ред"

Вторият Балкански форум на главните прокурори: Политическият натиск срещу независимостта на прокуратурата е недопустим

Ефективната прокуратурата е най-голямата гаранция за върховенството на правото, доверието в институциите и просперираща икономика, смятат държавните обвинители от региона

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени