Окончателно: Следствието остава в прокуратурата

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт

Окръжно следствие и Окръжна прокуратура-Русе
Окръжно следствие и Окръжна прокуратура-Русе Източник: Zonanews

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване в парламента на оспорените разпоредби в Закона за съдебната власт. С гласуването в зала бе отхвърлено предложението на "Възраждане" за изваждането на следствието от прокуратурата.

 

Парламентът разгледа на второ четене президентското вето върху Закона за съдебната власт, с който се предвижда създаването на специален механизъм, чрез който да бъдат разследван главният прокурор или негови заместници при наличие на данни за извършвани престъпления. Промените предвиждат прокурорската колегия да назначава прокурор за разследване не само на сигнали срещу главния прокурор, но и в случаите, когато сигналът е срещу самия зам. главен прокурор.

 

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които се задължава Висшият съдебен съвет в шестмесечен срок да изгради и въведе единна система за случайно разпределение, като до тогава се прилагат действащите системи за случайно разпределение.

Още от "Закон и ред"

Двама българи са сред задържаните при мащабна полицейска акция в Европа срещу разпространяването на детска порнография

Задържаните са с хора различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени