Оправдаха д-р Иван Димитров, застрелял Жоро Плъха при самоотбрана

На първа инстанция медикът беше оправдан за убийството, но 2 години условно за притежанието на незаконни боеприпаси

Съдебната палата в Пловдив
Съдебната палата в Пловдив Източник: Lex.bg

И на втора инстанция оправдаха д-р Иван Димитров от Пловдив, който застреля в имота си крадеца Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха, съобщи bTV. Според Окръжния съд в Пловдив лекарят не е превишил условията на неизбежна самоотбрана, когато е застрелял Плъха в гаража си. Д-р Димитров получи 2 години условно за незаконно притежание на оръжие.

 

Припомняме, на първа инстанция медикът беше оправдан за убийството, прието за самоотбрана, и получи 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси. Апелативният съд обаче отмени присъдата и разпореди процесът да стартира отначало, с друг съдебен състав. Според висшите магистрати при постановяването на присъдата Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила и не е направен пълен анализ на противоречията между събраните доказателства.

 

Д-р Димитров застреля с незаконния си пистолет Георги Джевизов, след като той нахлу в дома му, за да извърши кражба. Трупът на Георги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намираше кабинетът на тогавашния областният управител на Пловдив и настоящ кмет Здравко Димитров. Д-р Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на Жоро Джевизов.

 

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров.

 

Още от "Закон и ред"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени