Осъденият на доживотен затвор Илиян Тодоров бе върнат от Узбекистан да излежи наказанието си в България

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт

Автомобил на охрана на съдебната власт
Автомобил на охрана на съдебната власт Източник: Zonanews

В изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан, у нас бе върнат обявеният за международно издирване Илиян Тодоров. Той бе доведен на летище "София" от екип на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

 

Илиян Тодоров бе издирван във връзка с влязла в сила въззивна присъда с наказание "доживотен затвор", по дело за убийство на двама младежи, както и за опит за убийство, извършени на 18.04.2009 г. близо до дискотека "Соло" в София.

 

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт. Спрямо същия там бе постановена присъда по обвинение за използване на неистински документ.

 

След серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, през октомври м.г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Република Узбекистан.

 

Главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България като изтъкна приоритетния характер на казуса и необходимостта осъденият да изтърпи наложеното му от ВКС през 2013 г. наказание.

 

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени