Оставиха в ареста 15-годишния сириец, убил с автобус двамата полицаи

Липсват каквито и да било сериозни връзки с нашата страна, които биха го мотивирали да не я напуска

Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас Източник: Zonanews

Окръжен съд-Бургас остави в ареста с мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 15-годишния сириец Омар Аднан, чужденец с хуманитарен статут, привлечен като обвиняем за причиняване смъртта на двама полицейски служители, информираха от пресслужбата на съда.

 

Омар е привлечен като обвиняем за това, че на 25 август около 05.00 часа в гр. Бургас, на кръгово кръстовище "Трапезица", посока към УМБАЛ - Бургас като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си, е управлявал пътнически автобус марка "Мерцедес", като е нарушил правилата за движение, в резултат на което е предизвикал пътно-транспортно произшествие с лек автомобил марка "Шкода Рапид", собственост на МВР и умишлено причинил смърт на две лица - полицейски служители на ОД МВР гр.Бургас - Й. И. и А. Г.

 

За това престъпление по закон се предвижда най-тежкото наказание за пълнолетни лица "Лишаване от свобода" от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. Предвид факта, че обвиняемият е непълнолетен, възможното максимално наказание, което би могло да му бъде наложено при евентуална осъдителна присъда е от три до десет години затвор.

 

Омар не е бил установен на мястото на инцидента. След проведени оперативно-издирвателни действия е намерен в гр. Първомай. Той е бил разпознат като едно от лицата, които на 24.08.2022 г. са купили от И.П. пътнически автобус марка "Мерцедес", с който е причинено ПТП-то. Съгласно експертна справка, по волана, скоростния лост и ключа на пътническия автобус е открит клетъчен материал от Омар Аднан. При разпита си като обвиняем, Омар А е признал, че е управлявал автобуса.

 

Съдът счете, че по отношение на обвиняемия съществува реална опасност той да се укрие, тъй като е с обвинение за извършено тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "Лишаване от свобода" със сериозен размер. Видно от данните по делото, обвиняемият веднага е избягал от местопроизшествието и е открит в гр. Първомай. Той е чужд гражданин, който пребивава в България без семейството си, като майка му и баща му са в Република Турция.

 

Липсват каквито и да било сериозни връзки с нашата страна, които биха го мотивирали да не я напуска. Омар А. е с предоставен хуманитарен статут и пребивава в бежанския център в гр. Харманли, но от представената справка става ясно, че редовно нерегламентирано напуска бежанския център, както се е случило и преди инцидента на 25.08.2022г., като го е напуснал още на 22.08.2022г.

Още от "Закон и ред"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени