Пълен провал на МВР на Рашков - поради липса на събрани от МВР данни за извършено престъпление са постановени откази от образуване на 251 досъдебни производства

Прокуратурата наблюдава 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 12.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите за изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г., съобщават от пресцентъра на ПРБ.


Двадесет преписки и дванадесет досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 349 преписки и 85 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание. Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.


За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.


Поради липса на събрани от органите на МВР данни за извършено престъпление едно досъдебно производство във връзка с изборите за Народно събрание е прекратено. 14 са отказите за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент на Република България, а 237 са отказите, касаещи изборите за парламент.


Припомняме, че с оглед необходимостта от гарантиране в максимална степен на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона, във Върховна касационна прокуратура е създадено дежурно звено, което да анализира постъпващите в прокуратура сигнали, свързани с изборни нарушения. 


Граждани и организации могат да подават сигнали и жалби до съответните прокуратури в цялата страна и на следните електронни адреси:
https://prb.bg/bg/news/aktualno/53857-elektronni-adresi-na-prokuraturite-v-tsyalata-strana-za-podavane-na-signali-za-n

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени