Парламентът окончателно реформира Антикорупционната комисия

Антикорупционната комисия ще бъде разделена на две. Единият от органите ще се занимава с незаконно придобитото имущество, а другият с противодействие на корупцията.

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Три дни заседания по-късно депутатите най-накрая успяха да приключат с реформата на Антикорупционната комисия, съобщи агенция Фокус. 

Какви са основните промени?

Антикорупционната комисия ще бъде разделена на две. Единият от органите ще се занимава с незаконно придобитото имущество, а другият с противодействие на корупцията.

Освен това, комисията ще се състои от трима души. Всеки един от тях ще трябва да има или юридическо, или икономическо образование. Членовете ще трябва да имат стаж от седем години юридически стаж или седем години професионален опит в службите за сигурност.

Всеки един от членовете на Антикорупционната комисия ще председателства по веднъж комисията.

Промяна има и в начина на излъчване на кандидатите за членове. Те ще трябва да преминат през Номинационен борд, който да извършва оценка на нравствените и професионалните качества на всеки един от кандидатите. Бордът ще трябва да дава препоръчително оценяване.

Структурата на Номинационния борд ще бъде съставяна от ВАС, ВКС, Министерството на правосъдието, Омбудсмана на Република България и Сметната палата. Той ще включва петима независими членове.

Членовете на комисията ще бъдат избрани в тримесечен срок след обнародването на закона в Държавен вестник.

Какво означава реформата?

Реформата на антикорупционната комисия е задължителна, за да може страната ни да изпълни условията по Плана за възстановяване и устойчивост. От управляващото мнозинство разчитат, че след промените България ще може да бъде приета и в Шенген.

Очакванията са, че след реформата КПКОНПИ ще се бори много по-ефективно с корупцията по високите етажи на властта.

Още от "Закон и ред"

Двама българи са сред задържаните при мащабна полицейска акция в Европа срещу разпространяването на детска порнография

Задържаните са с хора различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени