Парламентът прие окончателно промените в НПК

До повторното гласуване се стигна, след като президентът наложи вето

Гласуване в НС
Гласуване в НС Източник: Zonanews

След повторно обсъждане парламентът прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До новото гласуване на текстовете се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето, а депутатите го уважиха.

 

Според приетите текстове съдийската и прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет. Съдийската или прокурорската колегия на досегашния ВСС заместват Пленума на досегашния ВСС във всички права и задължения по сключените договори, гласуваха още депутатите.

 

Те приеха единодушно - с 201 гласа "за", изменение в НПК, според което съдът следва да предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с всички, събрани до момента, доказателства по дадено дело. 

 

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените, първоначално гласувани на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК. Държавният глава допълни, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени