Парламентът реши Бюрото за защита на свидетели да мине към правосъдното министерство

Гласувах против, защото местите едно бюро от едната стая в другата, каза Тома Биков

Министерство на правосъдието
Министерство на правосъдието Източник: Zonanews

Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието. Това решеха окончателно депутатите в последния работен ден на парламента. Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала.

 

Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

 

"Каква е истинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би трябва да гласи - Закон за осветяване на някои защитени свидетели. Защо? Това си личи от мотивите, изказванията и всички приказки които се изговориха. Какво се цели? Чета, съобщение от новина от 4 август: "Неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото "Килърите". Нападението е в Горна Оряховица. Това се цели. Кой има полза? Всички знаем, че определени престъпни групи, по които има обвинени, олигарси, които се откриват от правосъдието, по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували че тези олигарси, укриващи се, си имат адвокати по някои дела. Затова е тази закон. За една малка част тук и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо лично. И още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене! За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалата, които го подкрепят, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото за защита на свидетелите. Защото това Бюро не е на главния прокурор, прокуратура и съда. Това Бюро е на правосъдната система", каза Хамид Хамид от ДПС.

 

"Гласувах против, защото местите едно бюро от едната стая в другата. Голяма работа. Избирателите ще ви питат защо не успяхте да съставите правителство, промяната не започва с натискане на копче. Утре ще предложите Министерство на правосъдието да мине към прокуратурата", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

 

С промените Бюрото за защита на практика се връща към правосъдното министерство, след като премина към държавното обвинение по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени