Парламентът "закри" символично спецправосъдието

Подобно символно гласуване се случи и в предходното 45-о Народното събрание

Народно събрание
Народно събрание Източник: НС

В последния си работен ден депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, предвиждат закриване на Специализираните съд и прокуратура. Макар и да няма време да финализира текстовете, тъй като президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането му, част от депутатите от 46-ото Народно събрание гласуваха символно, като част от обещаваната от протестните формации правосъдна реформа, съобщава БТА.

 

ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването, а "закриването" мина със 130 гласа "за", без нито един "против" или "въздържал се". Подобно символно гласуване се случи и в предходното 45-о Народното събрание, а ако следващият парламент също се захване с темата, трябва да стартира цялата процедура отначало.

 

"Има такъв народ" поставя на първо място съдебната реформа, закриването на спецсъдилищата и прокуратурата като "бухалки" на властта, коментира депутатът Иво Атанасов. "Със създаване на невъзможността за съставяне на правителство, за което основната "вина" е на Христо Иванов от ДБ и на ИБГНИ, се пресече възможността за извършване на съдебна реформа", изтъкна депутатът.

 

"Очевидно съдебната реформа се превръща в една тема, която всички искат да си припишат", отговори Христо Иванов, един от вносителите на законопроекта. "Цялото това "Христо Иванов е виновен" означава, че всички сме стигнали да искаме тази реформа, използвайте я в предизборната си кампания, колеги", обърна се той към другите политически сили в залата.

 

"БСП за България" подкрепя законопроекта, защото според левицата подобна специализация е опасна и ще доведе до репресии, обяви Явор Божанков. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени