Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление

Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката

Съдия Даниела Талева
Съдия Даниела Талева Източник: Евроком

Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление. Определената за разследващ главния прокурор и заместниците му Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по първия сигнал, по който започна работа, съобщи тя за БТА.

 

Сигналът, за който става въпрос, е срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г. Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката. 

 

Талева посочи, че в хода на извършваната проверка са снети обяснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

 

Тя допълни, че подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. От Софийския градски съд съобщиха пред БТА, че към момента нямат информация да е постъпила молба за обжалване.

 

Даниела Талева каза още, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

 

Също така добави, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите, като отбеляза тяхната професионална работа.

 

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 г. между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

 

Сигналът срещу Борислав Сарафов бе изпратен от директора на пресцентъра на Прокуратурата на 7 юни. Даниела Талева встъпи в длъжност на 7 декември. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени