Петима от прокурорите, подали сигнал срещу Гешев, отказаха отвод

Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Членовете на Висшия съдебен съвет, които поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, отказаха да си направят отвод. Това беше поискано в началото на заседанието на Съвета от Гешев, който пожела да бъде представляван от адвокат. 

 

"В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС", заяви Гешев в началото на заседанието.  

 

ВСС трябва днес да се произнесе дали искането на членове на Прокурорската колегия за отстраняването на главния прокурор заради тежко нарушаване на служебните е допустимо.  

 

"Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат, не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура", добави главният прокурор. Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. 

Крум Зарков пък отвърна: "Времето на закритото свърши".

 

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на Гешев - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище. Въпросите да се решават във ВСС, а не с пресконференции и недомлъвки, заяви преди началото на заседанието правосъдният министър Крум Зарков.  

 

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения - "правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване". Според него ВСС трябва да бъде органът, който открито да даде отговорите на тези въпроси, предаде БГНЕС. 

 

"Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор", каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни. 

Още от "Закон и ред"

Обменът на опит и добри практики дава възможност за ефективно разследване в световен мащаб – около това становище се обе

В тридневния форум участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

Гешев се отказа да иска имунитета на Делян Добрев - върна искането на СГП

Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител

Прочетете повече прочетете повече

ВСС не освободи Ясен Тодоров и отказа засега да гледа дисциплинарно производство срещу Сарафов

Мотивите за решението са, че Националната следствена служба се ръководи от главния прокурор и той е назначил Тодоров на съответната служба, така че Сарафов няма функции да иска освобождаването му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени