Петима от прокурорите, подали сигнал срещу Гешев, отказаха отвод

Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Членовете на Висшия съдебен съвет, които поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, отказаха да си направят отвод. Това беше поискано в началото на заседанието на Съвета от Гешев, който пожела да бъде представляван от адвокат. 

 

"В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС", заяви Гешев в началото на заседанието.  

 

ВСС трябва днес да се произнесе дали искането на членове на Прокурорската колегия за отстраняването на главния прокурор заради тежко нарушаване на служебните е допустимо.  

 

"Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат, не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура", добави главният прокурор. Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. 

Крум Зарков пък отвърна: "Времето на закритото свърши".

 

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на Гешев - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище. Въпросите да се решават във ВСС, а не с пресконференции и недомлъвки, заяви преди началото на заседанието правосъдният министър Крум Зарков.  

 

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения - "правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване". Според него ВСС трябва да бъде органът, който открито да даде отговорите на тези въпроси, предаде БГНЕС. 

 

"Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор", каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени