Пламен Бобоков отива на съд за притежание на нерегистрирани археологически обекти

Комунистическият наследник Пламен Бобоков отива на съд, след като Окръжната прокуратура в Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти

Пламен Бобоков отива на съд за притежание на нерегистрирани археологически обекти
Пламен Бобоков отива на съд за притежание на нерегистрирани археологически обекти Източник: Прокуратура на РБългария

Оръжната прокуратура в Русе е приключила разследването по последното, най-ново обвинение срещу бизнесмена Пламен Бобоков - за незаконно държане на археологически обекти. Обвинителният акт е внесен в съда вчера (30 декември) и се очаква да бъде насрочено първото разпоредително заседание.
За обвинението, което му е повдигнато, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г. и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото. При евентуална осъдителна присъда предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

При претърсването от спецпрокуратурата в началото на годината в дома на Бобоков в Русе били намерени иззети 50 броя археологически обекти - 48 върхове на стрели от желязо и 2 върхове на копие от желязо. По това обвинение Бобоков беше с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Изготвена е съдебно-археологическа експертиза, а според заключението иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

Източник: БНТ

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени