Пленумът на Висшия съдебен съвет днес ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор

На 12 април ВСС прецени, че в предложението не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Lex.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе заседание днес, на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г.

 

На 12 април ВСС прецени, че в предложението има нередовности, например, че не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и, съответно, уронване на престижа на съдебната власт.

 

Настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова получи седемдневен срок да отстрани проблемите. ВСС в момента разглежда две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, но на база различни факти.

 

Предложенията са от служебния правосъден министър Янаки Стоилов и от министър Надежда Йорданова. Според Йорданова е възможно до края на месец май двете искания да бъдат обединени, разгледани по същество и евентуално да бъде взето решение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени