Пленумът на ВСС ще изслуша седем ръководители на прокуратури в София

Поканени са началниците на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша седем ръководители на прокуратури в София. Това ще стане по инициатива на прокурорската колегия на съвета. Решението беше гласувано на заседание в сряда. Причина за изслушването на прокурорските началници са промените в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през лятото.

 

На заседанието на пленума на кадровия орган са поканени началниците на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. В писмо до прокурорската колегия са поставени въпроси относно изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния срок.

 

Неяснота има и за висящите изпълнителни преписки. Обвинителите искат отговор на въпроса какъв следва да бъде подходът към нерешените досъдебни производства и преписки, също така относно архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени