Правната комисия одобри отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха против

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

С 12 на 7 гласа Комисията по правни и конституционни въпроси подкрепи на първо четене и трите законопроекта, с които се предлага Бюрото за защита на свидетелите да бъде отнето от главния прокурор и върнато в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 година. Против гласуваха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС. Отрицателно становище представиха и от ръководството на държавното обвинение.

 

Според проекта на ИТН то се превръща в специализиран отдел към министерството с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се предвижда да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако проектът бъде приет, се предвижда едномесечен срок, в който прехвърлянето на Бюрото да се осъществи.

 

Проектът на ДБ предлага Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието; това предвижда и проектът на ИБНИ. В този случай искането за охрана се прави от - застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за лишаване от свобода - за осъдените лица.

 

Според държавното обвинение в проекта на ИБНИ има "липса на необходимия минимум от правни съображения" за необходимостта от промяна на закона. Той не съдържа анализ и аргументи за причините, поради които се налага законовата промяна.

 

Според прокуратурата проектът на ДБ също страда от "дефицит" на мотиви. Обвинението добавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБНИ, не е достатъчно обоснована.

От прокуратурата допълват, че за проекта на "Има такъв народ" важат изложените мотиви по другите законопроекти.

Още от "Закон и ред"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени