Правосъдният министър: Приемането в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието

По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване

Атанас Славов, ДБ
Атанас Славов, ДБ Източник: Zonanews

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите. Това посочи министърът на правосъдието Атанас Славов във Facebook.

 

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

 

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира министър Славов.

 

Той добави, че предстои важна година, в която трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени