ПРБ и ДАНС подписаха заповед за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с провеждането на изборите за НС

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Главният прокурор на Република България и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Народно събрание, насрочени за 02.10.2022 г.

 

Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите. 

 

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която "главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания".

 

Нормата е императивна и задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят съвместно взаимодействие на ръководените от тях институции. Същото изисква определянето на конкретни представители на ПРБ и МВР, които да взаимодействат помежду си на всички нива за определения времеви период, с цел постигане на ефективно противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес.

 

Осъществяването на оперативното взаимодействие е невъзможно без издаването на съответните управленски актове (заповеди, разпореждания или др.) най-малкото, за да може представителите на съответните ведомства да контактуват помежду си на оперативно ниво, съобразно компетентността им, като изпълняват ефективно служебните си задължения. Създаването на Национално междуведомствено звено и съвместната дейност на институциите биха могли да гарантират упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и Изборния кодекс правов ред.

 

ПРБ отново заявява своята убеденост, че трайно установената от повече от десет години добра практика (доказала своята ефективност и ефикасност чрез функционирането на Национално междуведомствено звено) за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори.

 

С цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени