Председателят на Асоциацията на прокурорите: Предложението за отстраняване на Гешев не може да се базира на слухове и внушения

Напрежението, което се наблюдава между съдебната и изпълнителната власт, както и между МВР и Прокуратурата в момента, е в полза единствено на престъпността, добави той

Владимир Николов
Владимир Николов Източник: Асоциация на прокурорите в България

"Уважавам изключително много позицията на проф. Янаки Стоилов, изпълнителната власт си има своите аргументи. Внимателно изчетох сигнала срещу Иван Гешев, който е изготвен от вътрешния министър Бойко Рашков. Прави впечатление, че той цитира основно статии, публикации, прессъобщения. Считам, че този въпрос не може да се базира на слухове и внушения и някакви публикации". Това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов, определяйки предложението за освобождаването на главния прокурор като юридически необосновано.

 

В следващите дни асоциацията ще излезе с официална позиция по въпроса, но тъй като сдружението на магистратите е неутрално, то няма да коментира политическия аспект на ситуацията, а само юридическия. Нейният председател призова да бъде изчакано решението на Висшия съдебен съвет и да не се вадят политически дивиденти на гърба на подобен казус. Според Николов не бива да всява недоверие към институциите у българските граждани.

 

"Напрежението, което се наблюдава между съдебната и изпълнителната власт, както и между МВР и Прокуратурата в момента, е в полза единствено на престъпността", каза той. Председателят на Асоциацията коментира и обвиненията, че в момента прокуратурата робува прекалено много на общественото мнение с показни арести, както и че институцията не действа по съвест и прилага двойни стандарти по отношение на направените арести.

 

"Мога да ви уверя, че моите колеги действат принципно и отговорно. Преди медиите обвиняваха прокуратурата, че е прикрита, сега е предприета друга политика, но се появяват други обвинения. Очевидно трябва да бъде намерен баланса и ние го търсим", заяви той. Николов добави, че ако прокуратурата бъде извадена от рамките на съдебната власт, има опасност да се стигне до силно вмешателство и никой няма да има полза от това.

Още от "Закон и ред"

Убиецът от "Соло" е имал политическа протекция, твърди бащата на Кирил Въжаров

Тодоров получи доживотната си присъда от ВКС на 4 декември 2013 година. Тя е за двойното убийство на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница

Прочетете повече прочетете повече

МВР разобличи поредните лъжи на Нинова за "върнати бежанци престъпници": Те са българи и са с изтърпени присъди

Нинова твърдеше, че България се съгласила да приеме от Европа криминално проявени лица в "сделката" за Шенген, както и че още държави се присъединявали "към връщането на престъпници" у нас.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени