През 2023 г. са установени, документирани и неутрализирани 115 организирани престъпни групи, отчетоха от ГДБОП

Проведени са 284 специализирани полицейски операции (8 % увеличение спрямо 2022 г.), в т.ч. 22 с чужди партньорски служби

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП)"
Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП)" Източник: Zonanews

През 2023 г. са установени, документирани и неутрализирани 115 организирани престъпни групи (ръст с 37 % в сравнение с предходната година), голяма част от които по линия "Киберпрестъпност", "Наркотици", "Трансгранична организирана престъпност" и групи, занимавали се с престъпления и нарушения в областта на митническо, данъчно и осигурително законодателство. Това стана ясно от представянето на отчет-анализа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) за миналата година, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

Отчет-анализът на дирекцията бе представен от директора на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. На представянето присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Проведени са 284 специализирани полицейски операции (8 % увеличение спрямо 2022 г.), в т.ч. 22 с чужди партньорски служби. В резултат на проведените разследвания по 957 досъдебни производства са повдигнати обвинения на 249 извършители на престъпления, отчитат от ГДБОП.

 

Задържани са 94 души, повдигнати са обвинения на 31 от тях за извършени престъпления във виртуална среда. С цел превенция на престъпления срещу онлайн сексуална експлоатация на деца, са проведени 80 лекции в училища. Премахнати са 8372 материала с незаконно съдържание, представляващи детска експлоатация. Свалени са 15 сайта, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост, пресечени са пет трансгранични канала за трафик на марихуана. Разкрити са две лаборатории - една за производство на ефедрин и една високотехнологична лаборатория за синтез на синтетична дрога, става ясно от отчета.

 

Самостоятелно и съвместно с други служби в МВР и Агенция "Митници" на територията на страната са заловени над 850 кг наркотици, както и прекурсори. Документирана и пресечена е дейността на групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за трудова експлоатация, за просия на територията на Швеция и за отнемане на кръв и кръвни съставки (плазма). При съвместна акция с британските служби е неутрализирана трансгранична престъпна група за трафик на жени, проведена в рамките на съвместен екип за разследване, се посочва още в анализа.

 

Задържани са 75 души, съпричастни към дейността на организирани престъпни групи, подпомагащи незаконната миграция - 64 са привлечени в качеството на обвиняеми. Самостоятелно или съвместно с други служби са задържани 537 незаконни мигранти. Иззети са неистински парични знаци на обща стойност 151 700 евро, 21 900 щатски долара и 1000 швейцарски франка.

 

На територията на страната са разкрити четири работилници за изготвяне на неистински официални документи. Успешно са проведени четири полицейски акции под надзора на Европейската прокуратура за разкриването на измамни схеми за злоупотреби със средства от европейските фондове, се посочва още в отчета. По-рано днес стана ясно, че служители на ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за имотни измами и подправяне на документи, съобщиха от МВР. Операцията е била проведена на териториите на София и Бургас, под наблюдението на Софийската градска прокуратура.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени