Проектът на ГЕРБ за антокорупционна комисия получи подкрепа в парламентарни комисии

Приетият проект предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Проектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон беше одобрен на първо четене в две парламентарни комисии - правна и ресорната за борба с корупцията. Останалите два - този, изготвен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков и гласуван от служебния кабинет и този на "Продължаваме промяната - Демократична България" не получиха подкрепа.


"За" предложенията на партията на Бойко Борисов гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и ДПС. "Възраждане" и Има такъв народ се въздържаха.

 

Промените в закона за антикорупционната комисия са сред тези, които трябва да бъдат направени заради поетите ангажименти по плана за възстановяване и устойчивост. Това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Проектът на ГЕРБ беше внесен на втори юни.

 

Приетият проект предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата - с противодействие на корупцията.


Комисията ще има седем члена, шестима ще се избират от парламента, а един от президента. Председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.


Всеки член на комисията трябва да е с висше юридическо образование и да има поне 10 години юридически стаж като към момента на назначаването трябва да е под 60-годишен.В залата по време на обсъжданията в четвъртък беше и временно изпълняващият длъжността председател на комисията за предотвратяване на корупцията Антон Славчев, който зае поста, след като през 2021 година Сотир Цацаров подаде оставка.


"Включването на разследващи функции в антикорупционния орган ще доведе до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на НПК. Така че, нашето мнение е, че вашите предложения ще доведат до по-добри резултати".

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени