Проф. Пламен Киров: Двойното гражданство на Петков може да предизвика обжалвания на негови решения във ВАС

Експертът прогнозира, че до месец и половина може да е ясно какво е решението на КС

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров Източник: БГНЕС

КС ще се произнесе дали към 10 май Кирил Петков е отговарял на всички изисквания да е министър. В този смисъл КС ще изиска от всички необходими институции документи, които доказват това. Вече се намираме във фазата разглеждане по същество. Това каза в сутрешния блок на bTV конституционалистът проф. Пламен Киров. "В момента на произнасяне на решението на КС относно казуса с двойното гражданство на Кирил Петков няма значение дали той е министър, или заема някаква друга длъжност".

 

Въпросът с действията на актовете на министъра не е толкова прост. Има подобно решение на КС, но всъщност това становище, което се тиражира в публичното пространство се базира на едно съждение на мотиви, които нямат задължително приложение. Киров обясни, че вероятно до месец и половина ще има произнасяне, като разглеждането на подобен казус е изключително документално. 

 

"Атакува се указа на президента за назначаване. Ако се окажа, че Петков е имал двойно гражданство към момента на издаване на указа и влизането в сила, то се оказва, че е назначен за служебен министър гражданин, който не може да заеме тази позиция и пречките са в конституцията", допълни експертът. 

 

Той поясни, че относно актовете на министъра – те също ще са обект на проверка дали са законосъобразни. "Вероятно ще има редица обжалвания пред Върховния административен съд, защото в периода, когато е министър е издавал редици заповеди, които подлежат на преценка за законосъобразност", добави Киров.

 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени