Проф. Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници

Не ми харесва подходът - сигнали на граждани, сигнали на неправителствени организации - това беше заявено, каза конституционалистът

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров

В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе точно това решение, каза в интервю за БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и дългогодишен преподавател по конституционни право. В правото, както и в геометрията, има симетрия, заяви още той.

 

Според него логиката на Конституцията и смисълът на текстовете са ясни и не може един орган да може да предлага, а да не може да иска освобождаване. Системно неизпълнение на служебните задължения или тежко нарушение, както и действия, уронващи престижа – това не са действия, непременно свързани с преките функции на главния прокурор, а включително в неговия личен живот, изказвания пред медиите и т.н. Доста широко е полето на преценка, поясни Пламен Киров.

 

"Очевидно е, че този, който иска отстраняване, трябва да бъде активен, не може да бъде пасивен. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на главния прокурор", подчерта конституционалистът и напомни, че трима министри събират данни, с които искат да обосноват освобождаването на главния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и настоящият правосъден министър Надежда Йорданова.

 

Предполагам, че в Министерството на правосъдието има класьори с необходимата информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва отстраняване на главния прокурор, отбеляза Киров, но уточни:

"Не ми харесва подходът - сигнали на граждани, сигнали на неправителствени организации - това беше заявено. Ако с изрезки от вестниците се пълни тази папка или класьор в Министерството на правосъдието, на мен ми се струва, че твърде лековато ще се подходи към тази изключително важна процедура".

 

Твърденията на министъра трябва да бъдат солидни и да има съответните доказателства, защото в България всеки може да обвини всеки в най-смъртните грехове, коментира проф. Пламен Киров. Главният прокурор е прав донякъде, защото и законодателната, и изпълнителната власт са политически власти. Важно е обаче, че балансът между властите е свързан с механизми за взаимно възпиране и взаимен контрол – един такъв механизъм е искането за отстраняване, посочи проф. Киров.

 

"Това, което се разиграва в последните няколко месеца, а може би вече две години, тази политическа война, която се води между главния прокурор и политически институции в страната, това не може да бъде изключено в едно политическо общество".

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени