Прокуратура иска половин милион лева парична гаранция за Васил Божков, а не 130 000 лева

Адвокатите на Черепа искат той да е на свобода без мярка за неотклонение

Васил Божков
Васил Божков Източник: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е на свобода срещу половин милион лева парична гаранция, съобщиха от съда. Преди няколко дни градският съд определи за Божков гаранция от 130 000 лева, но прокуратурата е протестирала размера.

 

Жалба срещу решението на градския съд има и от адвокатите на бизнесмена, които настояват той да е на свобода без мярка за неотклонение. Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от апелативния съд, На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му, припомня БТА.

 

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие. Божков остава на свобода под парична гаранция в размер от 130 000 лева. В мотивите си съдът записа, че Божков има стриктно поведение от началото на ареста му, не е нарушавал мярката си за неотклонение. Неоправдана процесуална репресия би било, ако Божков остане под домашен арест, посочи съдът.

 

Защитата на бизнесмена, а и той самият, поиска той да бъде освободен от домашния арест без мярка или подписка. На 23 април Васил Божков беше обвинен в изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, като ръководител на организирана престъпна група.

 

Наказателното производство е образувано в закритата Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления.

 

Припомняме, че МВР и прокуратурата влязоха в офисите на Васил Божков през януари 2020 г. По-късно стана ясно, че държавната хазна е била ощетена с повече от 500 млн. лв., а Държавната комисия по хазарт не е предоставяла данни за извършени проверки по отношение начина на дължимата държавна такса.

 

В началото на 2020 г., малко след акцията в комисията и избухването на скандала с таксите на Васил Божков, тогавашният финансов министър Владислав Горанов смени състава на комисията. Като съучастник на Васил Божков бе сочен директно шефа ѝ Александър Георгиев, който бе арестуван именно по време на операцията. Вероятно той се крие зад инициалите А.Г. в обвинителния акт.

 

Други задържани бяха Тодор Марков и Пламен Георгиев, като такива инициали има също изписани в днешното съобщение от прокуратурата. Тогава бе поискан арест и за бившия член и председател на комисията Огнемир Митев.

 

Само 6-7 месеца по-късно, през август 2018 г., последното правителство на Бойко Борисов прие постановление с което закри на Държавната комисия по хазарта, а функциите ѝ започнаха да бъдат изпълнявани от НАП.

 

Васил Божков се завърна в България през август 2023 г. след няколкогодишно изгнание в Дубай. Той бе арестуван на летище София. Няколко дни по-късно бизнесменът бе освободен под домашен арест. НАП пък вдигна запор на негови фирми за близо 50 млн. лв.

Още от "Закон и ред"

След ареста на продуцента Нико Тупарев Борислав Сарафов нареди пълна проверка на прокурора Димитър Франтишек Петров

Ще бъде изготвен доклад от проверката и ако има данни за нарушения, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Димитър Петров, съобщиха от държавното обвинение

Прочетете повече прочетете повече

Борислав Сарафов обсъди противодействието на киберпрестъпленията и тероризма с главния прокурор на Бавария Райнхард Рьот

В рамките на визитата си в България Райнхард Рьотле и водената от него делегация ще се срещнат със служебните министри Мария Павлова и Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени