Прокуратурата: Директорът на ГДБОП натиска прокурори заради обвиняемия по разследването за "Хемус" (ВИДЕО)

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за оказания натиск върху наблюдаващите прокурори

Брифинг на прокуратурата
Брифинг на прокуратурата Източник: bTV

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитвал да натиска прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус", стана ясно от изявления на държавни обвинители от Софийската градска прокуратура. 42-годишният Борислав Колев беше задържан и обвинен за пране на пари в особено големи размери - 53 милиона лева, отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В петък съдът го остави под домашен арест.

 

Десислава Петрова, говорител на СГП
Десислава Петрова, говорител на СГП Източник: bTV

"Имало е среща между двамата прокурори по разследването и операттивни работници. Те са заявили, че обвиняемият иска да даде обяснения в ГДБОП. Поставили условие към наблюдаващия прокурор да не се протестира мярката му за неотклонение, обвиняемият да се освободи, да му бъде разрешено от прокурора да пътува в чужбина", каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Прокурорите отказали.

 

Калин Стоянов, директор на ГДБОП
Калин Стоянов, директор на ГДБОП Източник: ПРБ

На среща в ГДБОП говорили и с директора на службата Калин Стоянов, който искал Колев да получи по-леко обвинение в замяна на показанията си и с остри реплики заявил, че така разследването ще се провали и ще се търси отговорност. Те го приели като заплаха.

 

Според прокуратурата ГДБОП и защитата на обвиняемия са поискали едно и също. Борислав Колев обаче не дал обясненията и заявил, че не знае защо са го извикали.

 

Сезирана е Софийската районна прокуратура. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за оказания натиск върху наблюдаващите прокурори и за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения. Това съобщи Невена Зартова, административен ръководител на СГП.

Прокурор Невена Зартова
Прокурор Невена Зартова Източник: bTV





Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени